Friday, April 30, 2010

Takaful Dana Takwa kembali dengan 6 pelan baru

TEMERLOH: Program Pelan Takaful Tabaruk Khairat Kematian Dana Takwa–eTiQa anjuran Badan Perhubungan PAS Negeri Pahang (BPPNP) dengan kerjasama syarikat Pakatan Amal kini disambung semula untuk sesi 2010.

Menurut kenyataan akhbar BPPNP yang ditandatangani Setiausaha Perhubungannya Roslan Zainal Al-Ahmadi, para peserta sesi 2009 dan seluruh rakyat Malaysia khasnya di negeri Pahang, kini boleh membuat pilihan untuk menyertai enam Pelan Takaful Khairat Individu yang ditawarkan bagi sesi 2010.

“Pelan baru yang ditawarkan telah mengambil kira kemampuan para peserta khasnya golongan berpendapatan rendah. Ini bertujuan membantu rakyat Malaysia membuat persediaan paling
minimum menghadapi risiko kematian”.

“Perlindungan ini amat perlu untuk manfaat diri
peserta sendiri melalui sedekah jariah mahupun untuk manfaat ahli keluarga yang ditinggalkan,” jelasnya.

Menurut Roslan, enam Pelan baru tersebut ialah Khairat Asas, Khairat Mulia, Khairat Sayang, Khairat Kasih, Khairat Prihatin dan Khairat Kifaalah.

Bagi lima pelan awal, umur pencarum mestilah antara 18 hingga 65, manakala bagi Khairat Kifaalah (Warga Emas) berusia antara 66 hingga 80 tahuun.

Bagi Khairat Asas sumbangan tahunannya RM15 .00, Khairat Mulia (RM20) Khairat Sayang (RM25) Khairat Kasih (RM30), Khairat Prihatin (RM35) dan Khairat Kifaalah (RM30).

Sementara manfaat perlindungan urus jenazah Khairat Asas RM500, dan kematian pula RM500. Bagi Khairat Mulia (RM500 – RM1,200), Khairat Sayang (RM500 - RM2,200), Khairat Kasih (RM500 - RM3,000) Khairat Prihatin, (RM500 - RM4,000) dan Khairat Kifaalah (Warga Emas) caruman tahunannya dan bayaran urus jenazah sebanyak RM400.

Tambah Roslan, orang ramai yang berminat boleh menyertai program tersebut melalui agen yang dilantik di semua
Kawasan parlimen di negeri Pahang atau menghubungi 09-296 5143 untuk mendapatkan
maklumat.

Menurutnya, maklumat juga boleh diperoleh di laman web http://www.paspahang.org/v3/.

“BPPNP merakamkan penghargaan kepada semua peserta yang terdiri daripada ahli PAS dan pelbagai lapisan rakyat Malaysia yang telah menyertai program tersebut sepanjang tahun
2009”.

“Sepanjang tempoh tersebut lebih 17 ribu peserta telah menyertainya dan lebih 200 keluarga peserta telah menerima manfaat perlindungan khairat kematian. Jumlah perlindungan yang telah dibayar oleh syarikat takaful berkenaan pula melebihi RM1.2 juta,” ujarnya.


2 comments:

  1. macam tabib abdul hadi..tabib berada di Hotel Greenpark...

    ReplyDelete
  2. hahaha.... boleh urut kasi kuatlah syeikh!!!
    hahaha...!

    ReplyDelete