Thursday, July 8, 2010

Rumah anda ada banyak semut?

Sesetengah daripada kita amat merasa tercabar kerana rumah mereka sering 'diserang' semut sehingga menyukarkan meletakan sesuatu dalam rumah seperti makanan, kelihatan jijik dan ada yang berbau busuk.

Tahu anda bagaimana semut mampu dihalang daripada memasuki balang gula / bekas makanan / tin susu anda?

Begini caranya ;

1-Ambil kapur tulis (atau chalk) * kalau boleh guna yang warna putih lagi baik


2-Dengan menggunakan kapur tersebut, buatkan garisan sempadan menutupi tempat balang gula anda disimpan*Semut tak suka kepada kapur (CaCO3). Bila semut nampak saja garisan sempadan kapur tersebut, pasti ia tak akan mendekatinya.

1 comment:

  1. Rumah aku dulu pun banyak juga semut. Dah macam-macam cara aku buat tapi tak ada juga hasilnya. Last sekali aku beli ubat yang ada jual kat pekan sari.. harganya seringgit sekampit. Pembungkusnya berkilat dan semua tulisannya dalam bahasa cina. Untuk semut biasa dalam rumah aku gaulkan dia dengan gula halus yang bini aku buat kek. Isi dalam bekas dan letakkan di kawasan yang semut lalu lalang. Insyallah dalam masa seminggu semut tu dah tiada. Kalu semut gatal yang warna merah dan suka duduk dalam tanah berpasir tu pulak, gaulkan dengan ikan goreng... pasti menyelerakan... spesin ni tak suka makan gula.... selamat mencuba

    ReplyDelete