Sunday, November 27, 2011

Lembu, kondo RM250 juta: Shahrizat akan ‘dibantai’ dalam perhimpunan Umno

Ketua Wanita Lembu Datuk Seri Shahrizat Jalil dijangka akan berhadapan dengan asakan-asakan perwakilan Umno dalam Perhimpunan Agung parti itu minggu depat berkaitan isu kontroversi RM250 juta lembu NFC milik keluarganya, kondominium mewah dan hantar umrah guna wang lembu peruntukan kerajaan.

Tidak sedikit pula yang meramalkan kerjaya politik Menteri

Pembangunan Wanita, Keluarga dan pembangunan Masyarakat itu bakal menuju ke hujungnya, sebagaimana yang berlaku kepada bekas Menteri Besar Selangor Datuk Seri Dr Khir Toyo.

Mengikut artikel yang ditulis oleh Jocelyn Tan dalam akhbar The Star, antara perwakilan yang sudah hampir pasti melontarkan isu tersebut ialah Ketua Umno Cheras, Datuk Syed Ali Alhabshi sukar untuk mempertahankan isu ini.

"Orang ramai telah menghubungi saya untuk bertanyakan mengenai isu ini dan mereka tidak suka. Saya tidak mahu memukul dia, saya seperti beliau sebagai pemimpin, tetapi kami mahu memenangi pilihan raya. Saya harap semua orang memahami bahawa, " kata Syed Ali yang lantang bersuara.

Tambahnya, perhimpunan Umno ini memberi tumpuan kepada pilihan raya umum, sedangkan skandal lembu NFC milik keluarga Shahrizat diyakini telah menyakiti parti dan Barisan Nasional.

Suami Shahrizat, Datuk Dr Mohamed Salleh Ismail telah sedaya upaya untuk mempertahan projek lembu berjuta-juta ringgit tetapi akikat bahawa projek itu pergi kepada keluarganya menjadikannya sukar bagi ahli-ahli parti untuk mempertahankan, dan membeli orang-orang kondominium kelas hakikatnya Shahrizat yang tidak boleh memisahkan dirinya dari keluarganya di dalam projek ini. Syed Ali

Ada kemungkinan, ada perwakilan yang lebih berani untuk meminta Shahrizat untuk meletak jawatan sebagai ketua Wanita Umno atau daripada jawatan kabinet beliau kerana isu yang melingkari dirinya menyakitkan parti serta boleh membawa bencana kekalahan dalam PRU akan datang.

Shahrizat sendiri kalah di tangan Nurul Izzah di Parlimen Lemba Pantai pada PRU lalu dan dinaikkan menjadi menteri hanyalah berdasarkan kuota senator.

Tulis Jocelyn, ramai yang membandingkan kontroversi AP (Permit Yang Diluluskan) isu yang hampir tergelincir kerjaya Rafidah pada tahun 2005. Pada malam perhimpunan Wanita Umno, Rafidah telah menangis dan mengisytiharkan dia tidak bersalah sebelum Al-Quran.

Pada keesokan harinya, wanita menunjukkan kesetiaan mereka kepada beliau dan tidak ada menyebut satu isu AP semasa perbahasan.

Tetapi pada hari terakhir perhimpunan agung, Rafidah berdiri di atas pentas untuk mempertahankan dirinya berseorangan tanpa bantuan orang-orang kuatnya lagi apabila diserang segenap penjuru.

Isu lembu bernilai RM250 juta dan kondo ini nampaknya akan menguji Shahrizat.


No comments:

Post a Comment