Monday, May 31, 2010

Putuskan hubungan dengan Israel, Solat Hajat - Tuan Ibrahim


TEMERLOH: Naib Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menggesa seluruh negara Islam memutuskan hubungan dengan negara haram Israel sementara umat Islam diminta membuat Solat Hajat dan membaca Qunut Nazilah bagi memohon negara dan bangsa terkutuk itu dioitimpa mala petaka.

Menulis dalam blognya, beliau yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang tindakan sedemikian bagi menyatakan kutukan dan membalas tindakan zalim rejim laknat itu yang menyerang konvoi bantuan kemanusiaan ke Gaza.

"PAS mengecam keras tindakan regim Israel menyerang konvoi bantuan kemanusiaan ke Gaza. Tindakan biadap ini diharap membuka mata pemimpin dunia khususnya Amerika dan sekutunya di Barat. PAS melihat tindakan tidak bermoral ini mencerminkan sikap angkuh regim Yahudi kerana adanya Amerika dan negara Barat yang sentiasa melindunginya."


"PAS menggesa seluruh negara Islam memutuskan hubungan diplomatik dan perdagangan dengan rejim tersebut. Tindakan kerajaan menggunakan APCO juga mesti ditentang dan PAS mendesak PM untuk membatalkan segera perjanjian tersebut."


"PAS memohon seluruh ahli mengadakan solat hajat seluruh negara dengan membaca qunut nazilah; agar Allah menghancurkan Yahudi laknatullah dan memelihara semua anggota konvoi."

"PAS juga ingin merakamkan ucapan takziah kepada keluarga mangsa kekejaman Yahudi, semoga gugurnya pejuang ini menyemarakkan lagi usaha membebaskan saudara kita di Gaza," tulis beliau dalam blognya.No comments:

Post a Comment