Thursday, January 5, 2012

Amalina sanggup berubah, minta doakan yang baik-baik

Pelajar Melayu pintar Nur Amalina Che Bakri, 24, pemegang rekod 17 A1 Sijil Pelajaran Malaysia 2007, yang kontroversi pada masa ini kerana dikatakan terkena “kejutan budaya”, hari ini tampil memberi penjelasan berkaitan kontrovesi mengenainya.

Pelajar tajaan Bank Negara Malaysia dalam pengajian perubatan di Universiti Edinburgh, Scotland, United Kingdom (UK) dan A-levels di Cheltenham Ladies College itu dikaitkan dengan mengamalkan gaya hidup bebas seperti tersiar dalam blog dan kini tersebar luas di internet termasuk menerusi laman sosial facebook.

Dalam video melalui Skype selama dua minit itu Amalina berucap:

1.Terima kasih kepada semua rakyat Malaysia yang memberi nasihat dan tauladan (mengenai kontoversi melibatkan dirinya).

2.Beliau harap dihentikan penghinaan dan mahu dikeluarkan gambar-gambar yang mengaibkannya daripada blog.

3.Mahu semua pihak doakan yang terbaik kepadanya di England.

4.Dan beliau sanggup berubah (kehidupannya) kepada yang lebih baik.

Dulu Amalina bertudung litup (gambar), sekarang dah stail Mat Saleh (video)


video

6 comments:

  1. berubah kepada yang 'lebih baekk'..

    ReplyDelete
  2. bumi mana tak ditimpa hujan....

    ReplyDelete
  3. Saya setuju bahawa kejutan budaya boleh menyebabkan seseorang hilang pertimbangan diri buat sementara.

    Sebab itu bekalan akidah, jati diri dan pemantauan berterusan amatlah perlu kepada anak-anak remaja yang berhijrah atau melanjutkan pelajaran ke tempat baru daripada dunianya.

    Kalau tidak, rugilah. Pelajar terbaik yang sepatutnya menjadi pemimpin bangsa dan ummah, menjadi punah ranah pula.

    ReplyDelete
  4. baguslah kalau dah insaf,yg penting masih ada dara lagi,sbb benda tu kedai sparepart motor tkde jual,terlajak kereta boleh diundur,terlajak perbuatan lu sattle lah sendiri

    ReplyDelete
  5. Apaebab jadi begini
    1. bergaul dengan kumpulan yang salah
    2. terlalu terkongkong ketika bersama keluarga
    3. Ingin sesuatu yang berlainan
    Tindakan
    1. Perlu kepangkal jalan
    2. Ingkatkan Allah
    3. Dapatkan keputusan cemerlang usaha saperti SPM
    MASA DEPAN MU DUNIA AKHERAT DI TANGAN MU

    ReplyDelete
  6. elak dah kena cucuk dengan mat salleh je minah ni..hehe

    ReplyDelete