Thursday, January 19, 2012

Ucapan selamat Tahun Baru Cina, Tuan Ibrahim ajak lakukan perubahan

BANDAR TUN RAZAK JENGKA: Ketua Penerangan PAS Pusat Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man mengajak seluruh rakyat negara ini bertekad untuk menjayakan perubahan menyeluruh kepada satu sistem dan kehidupan yang lebih baik.

Berucap dalam perutusan sempena sambutan Tahun Baru Cina, beliau mengajak rakyat bangkit untuk menghapuskan segala elemen yang merosakkan seperti gejala rasuah, penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa.

Berikut teks penuh perutusannya:

“Selamat menyambut Tahun Baru Cina kepada seluruh masyarakat Tionghua. Saya selaku Ketua Penerangan PAS Pusat dan mewakili Badan Perhubungan PAS Negeri Pahang mengambil kesempatan ini mengucapkan selamat tahun baru dan menjadikan sambutan tahun baru pada kali ini dengan satu azam dan tekad baru iaitu bersama-sama menjayakan perubahan bagi negeri Pahang ini dan negara kita amnya.

“Perubahan ini merupakan salah satu di antara agenda besar, bukan saja dalam konteks politik bahkan juga dalam seluruh sistem kehidupan kita seharian.

“Kita lihat negara kita yang berbilang kaum, berbilang budaya, berbilang agama perlu hidup secara harmoni saling hormat menghormati serta memahami hak-hak agama masing-masing. Di waktu yang sama kita juga mestilah memikirkan masa depan negeri kita, negara kita dengan cara kita menghapuskan segala elemen yang merosakkan sama ada dalam peningkatan gejala rasuah, penyelewengan, penyalahgunaan kuasa dan seumpamanya.

“Kita perlu bersama bertekad seluruh kaum di negara ini untuk bangkit dan berani untuk melakukan perubahan besar-besaran supaya kita mengembalikan satu sistem yang adil yang harmoni yang sejahtera. Islam sebagai sebuah agama sebagai pembawa rahmat bagi seluruh alam sama ada apa agama kita sekali pun kita perlu memahami tanggungjawab kita bersama sebagai warga negara Malaysia kita mempunyai hak yang sama di atas bumi kita tanah air kita.

“Marilah kita bersama-sama menggerakkan masyarakat kita, kita bina kesedaran di kalangan masyarakat untuk bersama-sama kita meningkatkan kemampuan ekonomi kita agar lebih baik dan stabil, juga keadilan lebih merata di kalangan rakyat.

“Pada waktu yang sama kita cuba menghapuskan nilai-nilai yang merosakkan dalam masyarakat. Selamat menyambut Tahun Baru Cina, Gong Xi Fat Cai”.


No comments:

Post a Comment