Friday, January 6, 2012

KPF gugur sebelum tempur

Oleh MOHD HARRIS ABDULLAH

Saya tidak nafikan bahawa saya amat gementar pada pagi 4/1/2012. Gementar bukan sebab saya takut menghadapi peguam-peguam lawan saya. Saya tidak pernah gentar walau sehebat mana peguam lawan saya atau sebengis mana Hakim yang bakal saya hadapi. Pada pagi bersejarah 4/1/2012, saya gementar sebab ribuan peneroka di Malaysia menaruh harapan tinggi keatas saya dan ratusan peneroka yang berkumpul di Mahkamah pada pagi itu mahukan kemenangan.

Mereka tidak mahu ekuiti Koperasi Permodalan Felda (KPF) bernilai RM3.13 billion dalam Felda Holdings dan anak-anak syarikat Felda di lupuskan kepada Felda Global Ventures (FGV).

Semasa melangkah ke Kamar Hakim, saya berkata pada diri saya bahawa saya tiada pilihan selain daripada melakukan yang terbaik. Amanah yang di pikul oleh saya terasa amat berat. Walaupun sehari sebelum tarikh perbicaraan, saya sudah dapat berita mengatakan bahawa mesyuarat KPF yang di cabar oleh peneroka telah dibatalkan namum saya tetap bersedia untuk mengharung apa sahaja kumungkinan. Kekadang berita-berita sebegini sahaja di sebarkan untuk melalaikan kita. Kita kena berhati-hati ...

Selepas memperkenalkan diri dan peguam-peguam lawan kepada Hakim, peguam KPF telah mohon maklum kepada Hakim bahawa KPF telah batalkan mesyuarat yang dicabar oleh peneroka sebaik Saman Pemula peneroka di serah keatas KPF. Lantas, peguam KPF telah mohon agar status Saman Pemula di perjelaskan memandangkan sabjek sudah tidak lagi wujud.

Selepas pengesahan buat kali kedua bahawa mesyuarat yang di cabar telah di batalkan dan bukan di tangguh, saya telah maklumkan kepada Mahkamah bahawa peneroka bersedia menarik balik Saman Pemula dengan syarat sekiranya mesyuarat untuk bincang isu pelupusan ekuiti KPF di tetapkan semula, peneroka di benarkan cabar mesyuarat tersebut buat kali kedua. Hakim telah setuju dengan cadangan saya dan peneroka di benarkan menarik balik Saman Pemula terhadap KPF. Permohonan KPF dan FGV agar di pampas dengan kos akibat daripada penarikan balik Saman Pemula telah di tolak oleh Hakim.

Persoalan yang di ajukan oleh orang ramai - bagaimana penarikan balik Saman Pemula boleh di anggap sebagai kejayaan di pihak peneroka? Sebenarnya persoalan penarikan balik Saman Pemula tidak penting. Yang pentingnya, KPF telah batalkan mesyuarat sebaik Saman Pemula di serahkan keatas KPF.

Tuntutan utama peneroka terhadap KPF adalah untuk satu injunksi melarang KPF daripada meneruskan dengan mesyuarat yang di tetapkan pada 5/1/2012 dan apabila mesyuarat tersebut di batalkan oleh KPF sendiri, maka secara tidak langsung matlamat peneroka meminta Mahkamah masuk campur untuk batalkan mesyuarat tersebut tercapai. KPF telah gugur sebelum tempur ... bukankah ini satu kemenangan di pihak peneroka? Kalau bukan di sebabkan Saman Pemula yang di keluarkan oleh peneroka, adakah KPF akan batalkan mesyuarat tersebut? Saya yakin tidak ...

Mesyuarat ini terlalu penting buat Felda mahu pun KPF. Mesyuarat ini menentukan arah tuju penyenaraian FGV. Melalui mesyuarat ini, ada 3 perkara yang KPF mohon ketetapan dari ahli-ahlinya. Pertama, agar ekuiti berjumlah RM3.13 billion milik KPF dalam FELDA dan 10 lagi anak syarikat FELDA Holdings di lupuskan kepada FGV; Kedua, isu pelaburan KPF dalam FGV dan ketiga, untuk bincang pelupusan sebahagian daripada ekuiti yang bakal di miliki oleh KPF dalam FGV selepas penyenaraian di apungkan di pasaran terbuka.

Apabila agenda yang di susun melalui mesyuarat tidak dapat di realisasikan, maka ekuiti RM3.13 billion milik KPF dalam Felda tidak dapat di lupuskan kepada FGV dan secara langsung niat untuk senaraikan FGV terbantut.

Namun dalam apa keadaan sekalipun, kami tidak menolak kemungkinan bahawa KPF akan buat "U turn" tidak lama lagi. Kami yakin KPF akan berusaha sedaya upaya untuk bermesyuarat sekali lagi dengan agenda yang sama dan kami bersedia untuk bertarung memandangkan Hakim telah benarkan Saman Pemula di failkan semula sekiranya perkara ini berlaku.

Di kesempatan ini saya tabik kepada peneroka yang berani tampil mempertahankan hak mereka dan terima kasih saya yang tidak terhingga kepada rakan terpelajar saya, Mohd Fadzli Mohd Ramli (gambar diatas bersama saya) yang telah bersama saya mengharungi cabaran. Terima kasih juga kepada kepimpinan PAS, PKR dan NGO-NGO yang lupa erti penat sepanjang masa kami di Mahkamah Tinggi, Kuantan pada 4/1/2012.

Takbiiirrrrr ... Takbiiirrrr .... Takbiiirrrrrr

Dari: http://www.teatimewithharris.blogspot.com/

2 comments:

  1. ANAKneroke jugek..January 6, 2012 at 11:15 PM

    Alhamdulillah....
    Terima kasih saya juga kepada PAS,PKR dan NGO NGO yang sudi membela nasib peneroka..

    ReplyDelete