Tuesday, July 12, 2011

Saifuddin lebih cerdik sikit dari Najib

Walaupun berlainan parti politik, tetapi yang benar tetap benar.

Berbanding dengan Perdana Menteri datuk Seri Najib Tun Razak memungkiri janji tetapi mengecam habis-habisan perhimpunan Bersih, Ahli Parlimen Temerloh Datuk Saifuddin kelihatan pandangannya agak cerdik sedikit daripada bosnya.

Ketika ditemuramah laman The Malaysian Insider, Saifuddin yang juga anak arwah ahli PAS Temerloh itu mengakui "banyak perkara yang perlu diperbaiki" oleh BN ekoran perhimpunan Bersih 2.0 semalam.

Malah Saifudin berkata, kerajaan sepatutnya mengkaji cadangan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) bagaimana cara menangani perhimpunan aman.

"Dalam konteks perhubungan politik, kita perlu perbaiki banyak," kata Saifudin.

Beliau bersetuju perhimpunan di stadium adalah lebih baik berbanding dengan di jalan raya namun dia tidak bersetuju dengan pandangan mudah bahawa "jika berlaku dijalan raya ia akan kecoh, kerana banyak juga perhimpunan di jalan raya berjalan dengan aman."
Perhimpunan Bersih 2.0 pada asalnya adalah perhimpunan aman untuk menghantar memorandum kepada Yang Dipertuan Agung bagi memohon agar pilihan raya diadakan dalam keadaan bersih dan adil.

Lapan tuntutan dikemukakan kepada SPR ke arah memenuhi hasrat itu.

Namun, kerajaan BN pimpinan Najib yang “pekak” itu terus menerus menyifatkan perhimpunan ini bakal menjadi kecoh dan menganggu keharmonian di ibu negara.

Jika dilihat kepada akhbar jentera propaganda Umno, terus melabelkan perhimpunan itu didalangi Komunis, atau juga pengganas antarabangsa!

Najib pada mulanya ada nada sedikit lunak apabila mencadangkan agar perhimpunan diadakan di stadium dan bersedia untuk membantu mendapatkan stadium yang sesuai.

Selepas bertemu dengan Yang Dipertuan Agung, Pengerusi Bersih 2.0 Datuk S Ambiga mengumumkan perhimpunan akan diadakan di stadium dan Stadium Merdeka menjadi pilihan.

Namun, mesyuarat kabinet selepas itu memutuskan, perhimpunan itu tidak dibenarkan berjalan di mana-mana stadium di Kuala Lumpur termasuk Stadium Merdeka.

Najib pula sehari selepas perhimpunan Bersih telah memanggil pimpinan Umno Bahagian ke PWTC lalu mengecam tindakan perhimpunan rakyat menuntut Keadilan, tanpa sebarang janji untuk penambahbaikan sistem pilihan raya.

Kini dendam pihak berkuasa kerajan nampaknya belum berakhir. Selepas perhimpunan, masih ada yang ditangkap kerana memakai baju kuning Bersih.No comments:

Post a Comment