Sunday, December 25, 2011

Jaip 'tangkap' Bob Lokman

Sekarang ini kalau buat maksiat bebas, jarang-jarang ditangkap. Tetapi kalau memberi nasihat agama, awas, akan cepat-cepat ditangkap.

Buktinya, bekas pelakon dan penulis lirik lagu terkenal, Bob Lokman, yang pernah menerima waran tangkap Jabatan Agama Islam Selangor, semalam menerima notis daripada Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) kerana disyaki menyampaikan ceramah tanpa tauliah.

Bob atau nama sebenarnya Muhammad Hakim Lokman, 47, ditahan pegawai Jaip sebaik selesai menyampaikan tazkirah selepas solat Maghrib di hadapan jemaah Masjid Taman Sri Mahkota Aman, Batu 11, Jalan Gambang dekat sini.

Seperti biasa, Bob Lokman berucap memberi beberapa nasihat menegnai pengalaman hidupnya dan kembali ke pangkal jalan. Sebaik selesai, beliau didekati kakitangan Jaip lalu membawa Bob ke beranda masjid untuk disoal siasat.

Mereka mengambil maklumat daripada Bob Lokman pada ketika jemaah yang penuh sesak ketika itu menunaikan Solat Isyak dan Bob disiasat di bawah Seksyen 161, Enakmen Pentadbiran Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang 1982.

Bagaimanapun beliau tidak ditangkap malah Bob Lokman kemudiannya menyampaikan ceramah di Kampung Razali, Jalan Gambang,” katanya.

Ramai yang percaya, tindakan Jaip itu ekoran rungutan dan bantahan orang politik (Umno) yang merasa tercabar dengan kebebasan Bob Lokman yang boleh memberi nasihat di masjid tanpa dapat tauliah terlebih dulu.

Seksyen 161, Enakmen Pentadbiran Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang 1982 ialah peruntukan bagi “Mengajar Ugama yang salah” di mana jika sabit kesalahan hukuman denda tidak lebih RM1,000 atau penjara tidak lebih enam bulan atau kedua-duanya sekali.

Ehhh, salah ke ajak orang buat baik ha? Bob berceramah bukannya macam Umi Hafilda.


1 comment:

 1. JAIP....JAIP.
  Pusat pusat maksiat bersepah sepah buat tak tau je..
  Pergilah tangkap orang Islam minum arak dikelab kelab ke...
  Bob bukannya menyebarkan ajaran sesat pun....
  HIDUP BOB LOKMAN!!!!!!!!!!!!!!!

  ReplyDelete