Monday, March 12, 2012

Kerajaan BN bacul - Mazlan Aliman

KUALA LUMPUR, 12 Mac: Pengerusi Lajnah Tanah dan Pembangunan Tanah PAS Pusat Mazlan Aliman menganggap penahanannya di Lapangan Terbang Kota Kinabalu malam tadi mencabul hak asasinya sebagai warganegara Malaysia.

Dalam kenyataan medianya beliau menjelaskan tindakan Kerajaan BN Sabah yang di dalangi Ketua Menteri, Dato' Seri Musa Aman menghalang beliau masuk ke Sabah sebagai angkuh, bongkak dan bacul.

Tambahnya, Notis Penolakan Masuk di bawah Seksyen 65(1)(a) Akta Imigresen 1959/63 yang ditandatangani oleh Timbalan Penolong Pengarah Imigresen Sabah, Addy Rizal bin Jamlidi yang diterimanya jelas digunakan secara salah.

“Berkali-kali saya persoalkan kenapa saya di tahan dan tidak di benarkan masuk ke Sabah, apa kesalahan saya, apa jenayah yang saya lakukan? Mereka mengatakan tiada alasan dan sebab melainkan arahan Pihak Berkuasa Negeri.

“Jadi ini membuktikan hak asasi saya telah dicabul.

“Saya di kawal ketat, dalam keadaan lapar. Bukan sahaja tidak diberi makan, segelas air pun tiada,” jelasnya.

Mazlan berkata beliau telah membuat laporan Polis di Pejabat Imigresen Lapangan Terbang Kota Kinabalu dan kemudiannya di hantar balik melalui penerbangan Air Asia ke Kuala Lumpur sekitar jam 11 malam tadi.

Mazlan yang juga Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Kebangsaan (Anak) menjelaskan, dua tahun yang lalu rejim Taib Mahmood juga telah memperalatkan Imigresen untuk menghalang beliau masuk ke Sarawak.

Justeru beliau berkeyakinan ini semua berpunca dari kebimbangan dan ketakutan regim Musa Aman dan Taib Mahmod dari kebangkitan rakyat yang menentang kezaliman Kerajaan BN.

“Isu rampasan tanah Adat atau NCR berleluasa dan sangat kritikal. Kuasa Ketua Menteri sangat besar; sewenang-wenangnya tanah yang di duduki dan di usahakan penduduk puluhan tahun di rampas. Kononnya penduduk menceroboh kawasan hutan simpan dan tadahan air.

“Ada rumah penduduk yang dibakar, kebun di sodok oleh jentolak, tanaman musnah dicincang lumat oleh anggota penguatkuasa kerajaan negeri seperti Jabatan Hutan dll. Peliknya kawasan yang dirampas di beri pula kepada syarikat-syarikat kroni atas nama pembangunan”.

Tambahnya, rakyat menderita dan hilang pergantungan hatta menuntut hak di Mahkamah pun di tangkap, dipukul dan di penjarakan seperti yang berlaku di Pensiangan.

“Saya mengetuai Lajnah(Biro) Pembangunan Tanah & Wilayah PAS Pusat bersama rakan-rakan berulang alik ke Sabah Sarawak secara konsisten bertahun lamanya. Turun ke kawasan Pedalaman dan menyaksikan penderitaan rakyat.

“Kemiskinan tegar, kemunduran melampau, sangat kurangnya kemudahan asas dan tersiksanya rakyat akibat cengkaman regim BN yang menindas rakyat. 20 tahun ke belakang jika dibandingkan Semenanjung. Bahkan jika di ukur dengan negeri Kelantan pun seperti langit dengan bumi. Kelantan jauh lebih maju dan membangun daripada Sabah dan Sarawak.

“Saya bawa wakil penduduk ke Parlimen bertemu menteri dan pimpinan BN dan Pakatan Rakyat. Kita iringi mereka membuat aduan di Suhakam. Suhakam mengakui isu tanah Sabah dan Sarawak begitu kritikal dan political will pimpinan BN untuk menyelesaikannya sangat menyedihkan. Laporan Polis, serahan memorandum, bawa kes ke Mahkamah dan apa ruang telah kami lakukan, jelasnya” .

Mazlan menambah, pagi ini Himpunan 123 BANGKIT di adakan di perkarangan Pejabat Ketua Menteri. Ratusan rakyat yang datang dari Tawau, Keningau, Pensiangan, Kudat, Lahad Datu, Sandakan dan Sepanggar dengan bas sewa khas serta pengangkutan awam di layan begitu buruk oleh Musa Aman.

Harapan tinggi rakyat yang sengsara kerana tanah mereka di dirampas untuk mengiringi pimpinan Ngo dan pimpinan etnik kaum menyerah memorandum di anggap remeh Kerajaan BN.

“Adakah wajar pegawai rendah di tugaskan menerima memorandum hanya di 'tepi jalan' Wisma Negeri?
Mana pergi Musa Aman atau sekurang-kurangnya Menteri Kanan Sabah?

“Hina sungguh rakyat jelata diperlaku Kerajaan BN. Apa salahnya di bawa masuk wakil-wakil NGO dan penduduk sekurang-kurangnya di ruang tamu Wisma Negeri?

“Apa salahnya Kerajaan Negeri mendengar dulu isi hati dan derita rakyat?

“Ada penduduk menempuh perjalanan selama 12 jam hanya mampu makan nasi bungkus sepanjang perjalanan, tayar kereta pancit di tengah jalan dan macam-macam kesukaran yang di alami untuk sampai ke Pejabat Ketua Menteri. Begini kesudahan layanan Musa Aman. Mana slogan ' Rakyat di dahulukan, Pencapaian di utamakan?,” soalnya.

Tambah Mazlan, perjuangan rakyat akan di teruskan. Seperti slogan penduduk Sabah; 'Tanah adalah nyawa kami, tanah adalah kehidupan kami.'

Kami tidak akan putus harapan dan patah semangat. Regim Musa Aman wajib di tumbangkan!


1 comment:

  1. Gampang betul la dia orang ni...
    Memang patut lawan.Harap SUHAKAM tidak berdiam diri dalam hal ini.

    ReplyDelete