Tuesday, April 10, 2018

Parlimen Temerloh: Sharkar bertanding dua kerusi?

Pengerusi Pakatan Harapan (PH) telahpun mengumumkan Setiausaha Agung Pan, Anuar Tahir sebagai calon mewakili gabungan tersebut bagi merebut kerusi Parlimen Temerloh pada PRU akan datang.

Temerloh merupakan satu-satunya kerusi parlimen yang diperuntukkan kepada parti tersebut.

Anak Perlis yang telah kalah empat kali dalam PRU itu, diamanahkan merebut kerusi yang dimenangi PAS pada PRU yang lalu.

Tiada apa yang memeranjatkan dengan pengumuman tersebut, malah disambut lesu oleh sesetengah tenaga kerja parti tersebut kerana seolah-olah telahpun menjangkakan keputusan ‘KO’ kerana sudahlah kekurangan tenaga jentera atau petugas, malah akan terpaksa pula bertungus-lumus mengambil masa memperkenalkan calon asing yang tidak langsung dikenali ini.

"Tak ada anak tempatan ke?," rungut mereka.

Cuma dari kem BN, ternampak sidikit perhatian. Terdapat sedikit isu yang dibahaskan. Khabarnya Ketua Bahagian Umno Dato Mohd Sharkar Shamsudin sendiri bernafsu untuk bertanding. Paling mengejutkan, khabar dari sebelah sini belian akan bertanding dua kerusi iaitu Parlimen Temerloh dan Dun Lanchang, iaitu kerusi yang disandangnya sejak 1999 lagi.

“Barangkali sudah tiada calon yang diyakini lagi selepas kekalahan dan melompat Dato Saifudin Abdullah,” kata salah seorang pemerhati politik kedai kopi di sini.

“Barangkali Shakar target kali ini, tak Menteri Besar menteri,” kata seorang yang lain pula.

Jika benar Sharkar bertanding dua kerusi, bagaimana nasib Dato Riduan Hazimin dan Asririzal (Jayjay) yang dikatakan telah banyak berhabis wang dan masa setelah diisyaratkan ‘nama mereka naik’?

Selain daripada itu, Rafie Dato Hamdan dan Anuar Yunus juga dikatakan masih menaruh harapan.

Bagaimana pula hasrat majoriti penduduk tradisonal Lanchang yang mengidam dan menantikan anak tempatan dari mukim bersejarah itu untuk mewakili mereka sejak merdeka dahulu?

Orang Lanchang khabarnya sudah agak teruja dan menaruh harapan apabila Dato Azmi Mat Ludin yang memenangi jawatan Timbalan Ketua Umno Bahagian Temerloh (mengalahkan Dato Saifudin dan Dato Akbar VV Aboo). Beliaulah yang diharap-harap mewakili mereka di Dun Lanchang. Malangnya, kali inipun hasrat mereka masih belum tercapai.

Apakah akan berlaku undi protes terhadap calon BN nanti?

“Wallahua’lam. Tetapi nampaknya PAS boleh mempertahankan Parlimen Temerloh lagi kali ini,” kata seorang anak muda apabila ditanyakan hal ini.No comments:

Post a Comment