Thursday, April 12, 2018

Fenomena Sinnathamby berulang di Mentakab?

Pada PRU 1990 orang-orang Melayu (termasuk orang Umno) di Mentakab (dahulunya dipanggil Dun Sanggang) dalam keadaan begitu tersepit kerana terpaksa memilih antara calon Cina atau India.

Pada masa itu BN diwakili oleh Pengerusi MIC Pahang R. Sinnathamby manakala pembangkang diwakili oleh calon daripada Dap Ng Kwi Ling. PAS tidak bertanding di kerusi tradisinya pada tahun tersebut kerana terikat dengan gabungan Angkatan Perpaduan Ummah dengan Semangat 46.

Kuota kerusi PAS di Lanchang pula diberikan kepada Semangat 46 melalui Hj Mohd Saludin Omar (yang sebenarnya ahli PAS) menentang Dato Bahri Yahya.

Suasana di Sanggang pada masa itu begitu kritikal kepada BN kerana majoriti pengundi adalah orang Melayu dari kampung-kampung tradisional di sepanjang Sungai Pahang dan Semantan.

Pada masa itulah orang-orang Melayu khususnya dari Umno mengatakan, “alangkah baiknya jika PAS bertanding kerana undi mereka akan diberikan kepada calon PAS.” Ini disebab Sinnathamby bukan sahaja seorang Hindu, malah diimport dari Karak.

Melihat kepada fenomena kritikal itu, Menteri Besar Pahang Tan Sri Khalil Yaakob datang berkempen dalam keadaan tergesa-gesa kerana bimbangkan BN kalah. Lalu beliau mengisytiharkan bahawa ‘Sanggang sebagai Dun angkat Menteri Besar’.

Akhirnya dalam PRU tersebut calon Bebas Dr. Selva mendapat 818 undi, DAP 5,493 undi dan Sinnathamby dapat 5,833 dan menang dengan majoriti 340 undi.

Kini suasana yang sama hampir berulang kerana Dap akan meletakkan calon Cina kerana Adunnya Tengku Zulpuri akan berpindah ke Parlimen Raub. BN pula terpaksa merelakan MCA mewakili gabungan tersebut. Manakala bekas calon MCA Dato Chua juga dijangka akan bertanding sebagai calon Bebas.

PAS yang mendapat suntikan semangat baru, akan bertanding kali ini dan akan meletakkan calon seorang bekas guru berijazah. Apa yang diharap, orang Melayu di Dun Mentakab mahupun Sanggang yang lama, akan memberi sokongan kepada calon PAS yang seorang ini. Jangan lagi seperti pisang berbuah dua kali yang akhirnya membawa sesal tak sudah!


No comments:

Post a Comment