Thursday, February 17, 2011

Enam tokoh PAS di muka depan Sinar Harian

Mencipta rekod. Akhbar Sinar Harian edisi Pahang hari ini di muka hadapannya memuatkan enam gambar tokoh PAS sekali gus, sehingga mencuri perhatian banyak pihak kerana belum pernah terjadi sepanjang kewujudan akhbar berkenaan.

Pada head-line akhbar berkenaan tertera gambar tiga orang ‘calon’ PRK Kerdau yang menjadi spekulasi editor akhbar itu dengan tajuk ‘PAS pertaruh tiga tokoh berkaliber’ iaitu Naib Presiden Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, Ketua Pemuda Pusat Nasruddin Hassan dan Ketua Penerangan PAS Pahang Hassanuddin Salim.

Meskipun prediksi akhbar berkenaan tidak semuanya betul berdasarkan senarai pendek calon yang dihantar PAS Pahang kepada Pusat, namun ianya tetap menarik perhatian dan menimbulkan pelbagai rumors.

Manakala pada sebelah tepi muka depan akhbar, di atasnya ialah gambar Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali yang meminta Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali tidak bercakap melampaui kuasanya iaitu mengenai isu-isu sensitif seperti pembahagian kerusi antara komponen PR secara terbuka melalui media.

Gambar di tengah ialah calon PAS PRK Dun Tenang tempoh hari, Cikgu Normala yang berkaitan isu sijil cuti sakit suaminya yang menjadi agenda kempen jentera Umno daripada menteri, pegawai kerajaan hinggalah kepada blogger pihak tersebut.

Paling bawah ialah gambar Setiausaha Perhubungan PAS Pahang Roslan Zainal yang mengulas mengenai pertambahan pengundi yang amat menakjubkan di Pahang, terutama di Parlimen Pekan iaitu kerusi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Barangkali antara sebab larisnya akhbar Sinar Harian ialah sikap pengurusannya yang boleh memberi sedikit ruang kepada pihak lain selain daripada Umno.

Ini berbanding dengan akhbar propaganda Umno, Utusan Malaysia, yang dikatakan 'return'nya semakin banyak di kedai-kedai pengedar setiap hari.1 comment:

  1. sinar harian mmg smart..nak bg laku paper die,,die ltak pimpinan pas kat frontpage,,,hehehe..x dpt dnafikan,,pimpinan pas mmg brkaliber,,clean rasuah,,setia n principal diorang tnggi..

    ReplyDelete