Wednesday, December 8, 2010

Guru pejuang tulisan jawi kembali ke rahmatullah

TEMERLOH: Veteran PAS Cikgu Abu Samah, 78, ayahanda kepada AJK Dewan Pemuda PAS Temerloh Shahrul Abu Samah, kembali ke rahmatullah jam 10 pagi tadi di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah setelah dimasukkan kira-kira seminggu lalu akibat komplikasi paru-paru.

Jenazahnya disembahyangkan di rumahnya di Taman Seri Semantan dan semadikan di tanah perkuburan berdekatan sebentar tadi.

Menurut seorang muridnya, Shaari Saad, Allahyarham yang mengajar di sekolah terakhirnya di Sekolah Rendah Jalan Bahagia sebelum bersara, merupakan seorang guru yang tegas tetapi dihormati pelajar-pelajarnya.

Beliau yang dikatakan amat rapat dengan Almarhum Tun Abdul Razak, merupakan seorang pencinta tulisan jawi. Apabila bekas Menteri Pelajaran Tan Sri Khir Johari menghapuskan pembelajaran jawi di sekolah, Cikgu Abu Samah membantah dengan bertindak meninggalkan Umno dan menyertai PAS dan terus bersama hingga ke akhir hayatnya.

Menurut Shaari, ketika menziarah Allahyarham pada hari raya lalu di rumahnya, beliau masih bersemangat dan sempat berpesan meminta Pemuda PAS berjuang memertabatkan semula tulisan jawi kerana bagi beliau buta jawi samalah seperti buta Al-Quran dan As-Sunnah.

Pahang Selamat
merakamkan ucapan takziah kepada keluarga Atan (Shahru) dan mengharapkan bersabarlah di atas ujian ini. Harapan kita semoga Allah SWT membalas segala kebaikan dan kebajikan yang dibuatnya. Amin.

Al-Fatihah.


2 comments:

  1. Kembalilah kepada Tuhanmu dengan keadaan engkau berpuas hati (dengan segala nikmat yang diberikan) lagi diredhai (di sisi Tuhanmu) !

    ReplyDelete
  2. adusss...
    syahdu sekali...

    ReplyDelete