Friday, June 18, 2010

PAS bersedia hadapi PRU bila-bila masa – TG Nik Aziz

KOTA BAHARU: Di sebalik Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mahu berteka-teki tentang tarikh pilihan raya umum (PRU) dengan mengatakan ... tarikh PRU satu kejutan, Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pula berkata “PAS bersedia menghadapi pilihan raya umum bila-bila masa dari sekarang.”

Kata Menteri Besar Kelantan itu, walaupun kuasa mengumumkan tarikh pilihan raya itu terletak di tangan Perdana Menteri untuk membuat suatu kejutan, kerajaan seharusnya memberi tempoh tertentu sebelum mengadakan pilihan raya bagi membolehkan parti bertanding membuat persediaan.

"Sebagai negara yang mengamalkan demokrasi, pilihan raya tidak patut diadakan secara mengejut dan perlu diisytiharkan lebih awal seperti tiga bulan atau sebagainya supaya kita sama-sama boleh bersedia," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan kuliah mingguan Jumaat di Dataran Ilmu, di sini, hari ini.

Sebelum itu, Tuan Guru diminta mengulas kenyataan Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa tarikh pilihan raya tidak akan diadakan dalam masa terdekat dan pengumuman mengenainya akan dibuat sebagai suatu kejutan.

Najib, dua hari lepas ketika bercakap di Tumpat, berkata kerajaan tidak akan membubarkan Parlimen untuk mengadakan pilihan raya umum akan datang semata-mata berdasarkan kepada satu pendapat bahawa semakin ramai rakyat menyokong beliau.

Menteri Besar Kelantan berkata soal cepat atau lambat pilihan raya diadakan, bagi PAS ia tidak menimbulkan masalah kerana parti itu sentiasa dalam keadaan bersedia.


No comments:

Post a Comment