Friday, August 12, 2016

Islam bukan hanya untuk PAS.

Oleh ROSLI ABDUL JABAR

PAS tak kata orang lain tak Islam dengan sebab orang tak sertai PAS atau keluar dari PAS. Islam pun tak kata begitu kepada orang lain selain dari PAS. Siapa sahaja boleh masuk PAS dan sesiapa sahaja boleh masuk parti mana yang dia hendak, bukan syarat benar Syahadah itu mesti masuk PAS dan bukan Syarat batal Syahadah itu bila keluar PAS.

Banyak juga parti diMalaysia termasuk yang baru ditubuhkan oleh Mahathir Mohamad dan Muhyidin Yassin. Dalam Negara yang beramal dengan demokrasi semua orang boleh memilih mana-mana parti yang dikehendaki.

Dasar parti terbentuk oleh ideologi orang atau kumpulan yang menubuhkannya. Orang yang menyertainya pula biasanya adalah orang yang memiliki fikrah atau pemikiran yang secocok atau cenderung dengan ideologi serta dasar parti yang dipilihnya.

Bagi ahli PAS, jika ditanya kenapa menyertai PAS, jawapannya adalah kerana PAS berjuang Islam dan kerana dasarnya. Orang yang cenderung memilih PAS biasanya orang yang cenderung pada agama. Orang yang selalu keMasjid, Surau dan Majlis ilmu inilah yang ramai menjadi amilin PAS, ini realiti.

Ada orang tanya dengan nada marah "ingat Islam ni Allah turun untuk orang PAS sahaja?", pun saya menjawapnya 'tidak', kerana Islam untuk seluruh manusia dibumi, bukan Malaysia sahaja dan sedangkan PAS pula hanya ada diMalaysia tiada diNegara lain, mana mungkin tempat yang tidak ada PAS dikira tidak ada Islam.

Saya tidak menulis soal aqidah tapi soal kecenderungan, realitinya begitu, orang yang cenderung pada agama akan memilih agama dalam seluruh ruang kehidupannya termasuklah dalam soal memilih parti politik, kalau tidak semua, pasti ramainya begitu.

Orang yang bersama PAS suka bercakap soal agama, tak kiralah dia profesional atau apa jua kerjayanya, apatah lagi Ulama atau para Asatizah, tua, muda, lelaki dan perempuan semuanya begitu.Orang berjiwa agama ni tak peduli sangat pasal lain kecuali agama, kalau nak bagi alasan pun biar dengan alasan agama, orang PAS akan tolak alasan yang bukan agama, ini sikap ahli PAS.

Ahli PAS memilih PAS sebab yakin dengan Islam dan mereka pilih perjuangan PAS sebab prinsip perjuangan PAS yang tidak pernah tergadai dari perjuangan untuk tinggikan syariat Islam. Ahli PAS yakin Islam yang diturunkan oleh Allah adalah sebaik-baik sistem untuk manusia.

Islam ni untuk semua, siapa sahaja dapat pahala bila taat kepada Allah dan sesiapa sahaja berdosa bila melanggar perintahnya, baik yang berparti atau tidak berparti. Dosa, pahala, salah dan benar bukan kita tentukan, tapi Allah swt, dan Allah swt dah bagi batasan dosa dan pahala itu, semuanya dah terkandung didalam Al Qur'an dan Hadis RasulNya.

Kalau tak nak salah ikutlah Al Qur'an dan Hadis, itu yang semua kita faham dan kita sepakati. Bukannya dosa pahala tu macam cabutan nombor bertuah yang kita tak tahu keputusannya, semuanya dah tercatat didalam Al Qur'an dan Hadis. Nak selamat Ikutlah perintah Allah swt dan Rasulullah saw, bukan ikut nafsu semata.

Sebab itu kalau tanya ahli PAS mengapa masuk PAS?, jawapannya kerana dasar PAS adalah Al Qur'an, Hadis, Ijma dan Qias. Orang tak suka, itu terpulang pada orang, kalau cadangan hukum Allah yang PAS bawa untuk dilaksanakan ditentang, PAS tak kisah, yang PAS kisah ialah kalau nanti disoal kenapa tidak berusaha untuk supaya ia terlaksana.

Terpulang ... kewajipan Islam bukan untuk PAS sahaja malahan untuk semua.
URAJNo comments:

Post a Comment