Thursday, November 20, 2014

Aktivis PAS rayu bantu anak gadis 23 tahun kanser

MARAN: “Saya tak pernah menduga anak bongsu kami yang dulunya begitu periang kini terlantar tidak bermaya.

“Dia telah menderita sejak tiga tahun lalu tetapi paling teruk sejak selepas hari raya Julai lalu,” kata aktivis PAS Abdul Rahim Awang Kenit, 66, dari Kampung Bukit Lada dekat sini.

Tambahnya, anak bongsu dari sembilan beradik itu, Jahirah berusia 23 tahun, disahkan menghidap sejenis kanser dengan ketumbuhan bersaiz besar di peha dan kepala oleh doktor Hospital Sultan Haji Ahmad Shah Temerloh (Hoshas).

Abdul Rahim menceritakan, pada peringkat awal, anaknya yang pada ketika itu bekerja di Kuantan, telah perasaan ada ketumbuhan di pehanya tetapi tidak menimbulkan rasa sakit dan dianggap normal memandangkan tubuh badan anaknya yang agak gempal.

Tiga tahun yang lalu ketumbuhan itu mulai membengkak dan memecah menyebabkan Jahirah hilang upaya berjalan dan susut berat badan secara mendadak.

Julai lalu, keadaan Jahirah makin tenat dan pernah ditemui terbaring di bilik mandi dalam keadaan tidak sedarkan diri dan berlaku pertumpahan darah dari ketumbuhannya.

Abdul Rahim berkatanya, ketika ketumbuhan itu membesar, mereka pernah bawa Jahirah ke sebuah hospital pakar di Kuantan, namun kos rawatan mencecah RM10,000 dikenakan sekiranya mahu menjalani rawatan pengimbasan bagi mengetahui penyakit tersebut.

“Saya hanyalah seorang penoreh getah. Disebabkan tidak mampu, kami hanya bawa ke Hoshas sebelum dirujuk ke Hospital Besar Kuala Lumpur.

“Pihak hospital hanya maklumkan ia sejenis kanser, namun tiada rawatan lanjut atau sebarang pembedahan dicadangkan,” katanya.

Abdul Rahim berkata, situasi itu menyebabkan dia sekeluarga agak panik tetapi buntu dan keadaan bertambah teruk. Tiada apa dapat dilakukan selain rawatan mencuci sementara tumor di kepala yang kadangkala membesar dan mengecut sehingga mengakibatkan penglihatan Jahirah semakin kabur.

“Kami hanya mampu berdoa kerana buntu berikutan tiada sebarang rawatan yang dicadangkan pihak hospital. Namun kami tidak pernah berputus asa.

“Saya belum lagi menerima sebarang bantuan dari pihak berkuasa tetapi amat memerlukan bagi menampung belanja lampin pakai buang dan kos berulang-alik ke hospital.

“Paling mendesak sekarang ialah memerlukan katil mudah alih seperti hospital (yang boleh dibaring dan didudukkan) kerana keadaannya terbaring begitu menyebabkannya selalu tersedak apabila minum dan makan,” katanya.

Turut menziarahi keluarga Abdul Rahim ialah Ahli Harian Negeri PAS Pahang yang juga Yang Dipertua PAS Kawasan Hasnan Haron dan Ketua Muslimat Azizah Khatib Mat.

Sementara itu Pengerusi Prihatin Rakyat PAS Pahang Hassanuddin Salim turut menyeru orang ramai supaya menyalurkan derma kepada keluarga Abdul Rahim.

Bagi yang terlintas di hati untuk membantu insan ini bolehlah menghulurkan sumbangan menerusi akaun Bank Islam Abdul Rahim, 06028024631391 atau untuk lebih lanjut menghubunginya di talian 0139004450.

CAPTION
Abdul Rahim (dua, kanan) menemani Hasnan dan Azizah yang menziarahi anaknya.

1 comment:

  1. Assalamu'alaikum.
    Dimaklum Jahidah telahpun kembali ke rahmatullah pada hari Ahad lalu kira2 jam 12.30 tengahari dan dikebumikan di Kampung Bukit Lada jam 6 petang itu juga.

    ReplyDelete