Thursday, March 17, 2011

Kasihan penoreh, harga getah terus menjunam

Itulah takdir Tuhan yang Maha Kaya. Betapa lemah hamba-hambanya untuk menghidu hukum sebab dan akibat, apa lagi mengatasi kuasaNYA.

Hanya beberapa minggu lalu, iaitu sewaktu rancak kempen pilihan raya kecil (PRK) Kerdau dan Merlimau, menoreh getah dianggap sumber pendapatan yang lumayan. Ini disebabkan harga getah yang tinggi dan stabil sehinggakan harga getah sekerap sahaja pernah mencecah RM8 sekilo.

Ketika itu rata-rata orang kampung menganggap betapa makmurnya bumi 1Malaysia ini di bawah pentadbiran Kerajaan BN. Pemimpin-pemimpin kerajaan juga ketika berkempen memenangkan calon Umno, terus mendakwa hanya mereka menyebabkan harga getah tinggi.

Pada ketika itu, penoreh getah tidak lagi dianggap ‘pekerja kelas dua’ kerana sedikit demi sedikit mereka boleh mengumpul harta termasuk mencantikkan rumah dan bermotokar.

Banyak kes, anak-anak muda yang bekerja kilang di bandar-bandar besar rela pulang semula ke kampung untuk mengusahakan kebun-kebun getah orang tua masing-masing kerana pendapatannya tinggi dan kerjanya senang.

Bagaimanapun sejak seminggu seusai PRK, fenomena ini mulai berubah dengan penurunan mendadak harga komoditi itu.

Bayangkan, terdapat aduan harga getah pada ketika ini menjunam sehingga RM3.50 sekilo, iaitu penurunan lebih 50 peratus. Sesetengahnya berkata, ada beberapa pemebeli getah berhenti daripada urusniaga kerana tidak mahu menanggung kerugian setiap hari apabila harga yang dibeli daripada pekebun lebih rendah daripada harga jualannya.

Keadaan ini memberi kejutan besar kepada mereka yang terlibat secara langsung dalam industri tersebut. Ditambah lagi dengan kos harga barangan keperluan harian yang sentiasa melambung tanpa kawalan pada ketika ini.

Lebih mencemaskan, harga komoditi tersebut dikatakan akan terus menjunam dalam tempoh terdekat ini dan melihat kepada trend sekarang, ada yang berkata harga getah boleh jatuh sehingga ke paras RM1 sekilo.

Bagi yang pendapatan mereka bergantung kepada getah, keadaan tambah merungsingkan apabila hari hujan atau bagi yang menoreh getah secara pajak atau “perdua”.

Sebab sebenar kenapa terjadi demikian tidak diketahui namun ada yang berkata senario ini ekoran Tsunami dan gempa yang berlaku di Jepun atau kemelesetan ekonomi dunia.

Pihak kerajaan yang sepatutnya berbuat sesuatu untuk membantu pekebun-pekebun kecil, malangnya terus membisu tanpa sebarang kenyataan.

“Harga getah terus menjunam daripada RM8 masa kempen pilihan raya dulu kini dah jadi RM3.50. Penurunan besar ini sudah tentulah sangat menjejaskan pendapatan dan amat memeritkan kehidupan pekebun kecil seperti kami yang bergantung sumber pendapatan dengan kebun getah”.

“Ini disebabkan harga barangan keperluan harian yang melonjak sejak kenaikan harga minyak dulu tidak pula turun-turun”, keluh seorang pekebun kecil, Ahmad Mohd Yaman, 62.

Beliau berkata, jika pihak Umno dan kerajaan semasa berkempen dahulu mengaitkan ketinggian harga getah kerana kepandaian memerintah maka beliau berharap pihak tersebut melakukan sesuatu sekarang demi kepentingan orang Melayu kampung yang rata-rata bergantung dengan pertanian itu.8 comments:

 1. ambik ko org felda lepas nii suruh le umnoo buat loji nuklear kat felda pulak...buat ganti getah... kalu loji bocor tampal dengan getah skrap

  ReplyDelete
 2. haha, bila harga getah naik si bangang ni senyap je? bila harga jatuh baru nak bising

  ReplyDelete
 3. Koi rasa feel perangai rakyat n penoreh ni terbalik dgn pencacai UmnoApco. Bila harga getah naik penoreh senyap2 tak cakap apa tapi pencacai ke hulu ke hilir dakwa getah mahal sebab Umno yg buat.
  Tapi bila harga getah jatuh, penoreh mula bising bangar dan dalam masa yg sama pencacai UmnoApco menikus n menyorok jauh2 pulok mcm tikus mundok terbau kucing parsi!

  ReplyDelete
 4. Orang yang sentiasa bersyukur .. reda dengan musibah ini!!!

  ReplyDelete
 5. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 6. simpati dgn nasib mereka..nk membantu pun x berkemampuan gak. smoga tuhan mempermudah kan urusan mereka dn mmberi mereka kekuatan menghadapi dugaan in.amin.

  ReplyDelete
 7. Itu lah bila senang ingat2 lah menabung untuk susah. Janganlah joli katak dan lepas tu jangan salahkah orang lain. Rezeki semua Allah SWT yang beri

  ReplyDelete
 8. Xda felda takot ko pown menganggur..
  ko x tau ke penyumbang utama ekonomi negara.. nk harap perlancungan utara je ke
  (Bodopiaq)

  ReplyDelete