SACHA INCHI: DARI HUTAN AMAZON KINI JADI PILIHAN RAMAI
Meskipun baru dikenali, namun herba dari hutan Amazon Sacha inchi kini menjadi sebutan dan dicari ramai.
Malah syarikat-syarikat berasaskan kesihatan berlumba-lumba memilih tumbuhan 'super foods' ini sebagai produk jualan mereka.
Tumbuhan 'kekacang' ini dengan nama saintifiknya Plukenetia volubilis, berasal dari Peru, Amerika Selatan dan Caribbean.
Kajian menunjukkan herba ini telah digunakan sebagai sumber perubatan dan kesihatan oleh masyarakat Inca (kaum Asli) di Peru sejak 3,000 tahun dahulu.
Kenapa produk dari Sacha inchi ini meletup?
Apabila dilihat kepada statistik dan penyakit rakyat Malaysia, memaparkan kencing manis, darah tinggi, masalah jantung, gout serta sakit sendi ternyata amat membimbangkan.
Begitu juga permasalahan ketumpulan daya ingatan, mudah lupa, penglihatan kabur, masalah berat badan berlebihan dan masalah penuaan bukan pada usia sebenar.
Ironisnya ada kalangan penghidap penyakit-penyakit ini sejak yang berumur 35 tahun lagi!
Kajian mendapati, masalah-masalah disebutkan di atas merupakan simptom kepada dalam tubuh seseorang yang kekurangan asid lemak Omega 3, 6, dan 9 yang ketara. Antara lain disebabkan tabiat pemakanan dan cara hidup.
Sedangkan minyak dari biji Sacha inchi dikatakan yang terbaik di dunia dengan memiliki Omega 3, 6, dan 9 malah 17 kali ganda lebih baik daripada minyak ikan.
Minyak ekstrak Sacha inchi diperolehi daripada bijinya melalui perahan atau kisar. Daunnya pula dikeringkan dan digunakan untuk membuat teh.
Salah seorang pengeluar produk minyak Sacha inci, Dr Noordin Darus berkata, dalam satu ujian terhadap lemak pekat, apabila dituangkan minyak Sacha inchi, lemak itu mencair!
Ini bermakna, mengamalkan minyak Sacha inchi berupaya mengeluarkan kerak-kerak lemak yang tersumbat dalam saluran darah.
Justeru antara manfaatnya ialah mengurangi risiko penyakit jantung, menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL) serta meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL).
Kandungan Sacha inci juga terbaik untuk memelihara kesihatan jantung, mengurangkan risiko kardiovaskular dan strok.
Meningkatkan kesihatan sistem imun tubuh, pertumbuhan sel rambut dan kulit, menjaga kesihatan tulang dan sendi, bersifat antipenuaan serta melancarkan metabolisme tubuh.
Selain itu menjaga kesihatan dan fungsi otak sekali gus mengurangkan risiko penyakit alzheimer. Berita gembira penderita lemah tenaga batin, mengamalkannya berupaya merangsang libido.
Antioksidan padanya pula membenteng risiko kanser, memelihara kesihatan mata,
meningkatkan tenaga serta mengekalkan mood gembira.
Kebanyakan produk Sacha inchi kini boleh didapati dalam bentuk minyak, kopi, teh dan kapsul. Malah yang terbaharu, dikatakan sudah diproses menjadi produk pemakanan seperti snek kacang dan biskut.
Di negara ini, biarpun pelbagai produk berkaitan Sacha inchi sudah boleh diperoleh di farmasi, namun tidak ramai yang cuba menanamnya sedangkan cukup mudah untuk dijaga.
Bagi yang berminat untuk menanam untuk manfaat sendiri, nuseri kami turut membekalkan anak Sacha Inchi dalam polibeg.
Pokok ini nanti apabila keluar sulurnya boleh dibiarkan menjalar di atas para atau pagar.
Daun Sacha inchi boleh dikering dan dijadikan teh.
Tumbuhan herba m ini boleh hidup sehingga 15 tahun dan sangat sesuai untuk dijadikan tanaman sampingan oleh pekebun ketika mula menanam getah atau kelapa sawit.
No comments:
Post a Comment