Friday, March 27, 2015

Lapor polis gadis hina hudud, 5 hari kena siasat

Seorang aktivis tidak menyangka tindakannya melapor polis terhadap perempuan menghina hudud melalui video yang diviralkan di media sosial, menyebabkan beliau disoal siasat sehingga lima hari.

Mohd Shukri Mohd Ramli, orang pertama yang membuat laporan terhadap Aisyah Tajuddin (gadis dalam video) di Balai Polis (IPD) Kuantan Jumaat lalu, bagaimanapun tidak serik mahupun kesal kerana menganggapnya sebagai tanggung jawab sebagai seorang Islam.

“Disebabkan saya orang terawal yang membuat laporan jadi laporan itu menjadi asas siasatan dan kukuhkan bukti pendakwaan dan saya akan menjadi saksi utama pendakwa.

“Saya telah berikan kerjasama penuh dan pihak polis pun telah keluar kenyataan akan panggil Aisyah ke Kuantan dalam masa terdekat untuk tujuan siasatan,” katanya.

Mohd Shukri yang juga Pengerusi NGO Angkatan Pembela Rakyat (Angkara) berkata, beliau telah banyak kali membuat laporan polis bagaimanapun kali ini paling teruk dan mencabar baginya kerana terpaksa disiasat selama lima hari siang dan malam.

Beliau yang terkenal dengan panggilan bloger Cucu Mat Kilau menceritakan, hampir-hampir menarik balik laporan polisnya namun setelah dinasihat dan diberi semangat kawan-kawan terpaksa mengambil sikap: ‘alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan, alang-alang mandi biar basah’.

Minggu lalu tersiar di media-media sosial sebuah video lakonan seorang gadis dengan nada sinis mempertikaikan Rang Undang-Undang Kanun Jenayah Syariah negeri Kelantan yang telah diluluskan pada persidangan Dewan Undangan Negeri.

Berikutan itu, timbul pelbagai reaksi dan kecaman terhadap aksi tersebut yang boleh ditafsirkan sebagai menghina hukum hududn.

Mohd Shukri berkata, beliau percaya Aisyah akan mempertahankan diri sebagai tidak bersalah dan peguam-peguam terkemuka akan membelanya.

“Jika saya kalah nanti mereka akan bertepuk tangan ... dan berjaya mempersendakan hudud. Justeru saya harapkan sokongan semua terutamanya daripada NGO Islam, para ulamak dan mereka yang mempertahankan kesucian Islam,” katanya.


Mohd Shukri selepas membuat laporan polis terhadap Aisyah Tajuddin berkaitan video menghina hukum hudud


No comments:

Post a Comment