Tuesday, June 30, 2015

Naib Ketua Pemuda PAS Kuala Krau mohon sumbangan

Derita bukan dipinta, namun takdir Allah tiada siapa dapat menghalangnya.

Bermula dengan menghidap penyakit tekanan darah tinggi selama setahun, kini disahkan doktor sebagai pesakit buah pinggang kronik tahap 5.

Demikianlah nasib yang dialami Naib Ketua Pemuda PAS Kawasan Kuala Krau Muhammad Suhaimi Md Esa, 39, yang telah menderitai penyakit berkenaan sejak dikesan 8 bulan yang lalu.

Sejak itu Suhaimi terlantar di Wad Kenanga 11, tingkat 7 Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (Hoshas) dan kini hanya bergantung kepada proses hemodialisis.

Sebelum ini, doktor di hospital berkenaan mengesahkan kedua-dua buah pinggang beliau telah rosak dan mesti dilakukan pemindahan buah pinggang dengan kadar segera selain terpaksa mendapatkan penderma buah pinggang bagi meneruskan kehidupan.

Suhaimi yang sebelum ini mencari rezeki sebagai peniaga pasar malam, mempunyai dua orang anak masih kecil dan isterinya bertugas sebagai guru kafa.

Pelbagai pihak termasuk adik beradik beliau kini sedang giat berusaha mencari dana bagi membantu Suhaimi dan keluarga yang tinggal di perumahan Taman Sri Kemuning Indah, dekat sini.

Ssebuah hadis diriwayatkan oleh Abu Hurairah bermaksud:
"Barangsiapa yang melepaskan seorang mukmin daripada satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan dunia, nescaya Allah akan melepaskannya daripada satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan Qiamat".

Ingat, di waktu kita bergembira ada insan yang berduka. Ini hari dia, kesusahan mereka keprihatinan kita bersama, esok mana tahu hari kita pula. Justeru itu, bantulah setakat termampu.

Orang ramai yang ingin membantu Suhaimi dan keluarga boleh menyalurkan sumbangan ke akaun Bank Islam miliknya (06028020388984) atau ke akaun Maybank Islamic (ABRAR CARE MALAYSIA 556132054586).

Bagi yang ingin bertanyakan khabar Suhaimi, boleh menelefon isteri beliau Hazana Hasanah : 019 9040488.

1 comment: